About Namer

View all posts by Namer:

Музика и цвят на името

Съществуват няколко теории, които обясняват по какъв начин името на човека може да влияе на неговия характер. Съгласно една от тях, името се разглежда в качеството на емоционален дразнител. Някои имена звучат меко, нежно и предизвикват у околните приятни и възвишени чувства, а други, обратно, предизвикват неприятни емоции, заставят те вътрешно да настръхнеш, да се напрегнеш, да изстинеш. Това е така наречената «музика на името».

От това каква е музиката на името доста много зависи първоначалното отношение на околните към носителя на името. По-нататък това отношение може коренно да се измени, но когато неприятно звучащото име предизвиква у хиляди хора еднотипна негативна реакция, то това оказва влияние и на особеностите на характера на човека.

Френският изследовател Пиер Руже в своята книга «Влиянието на името върху живота на човека» говори за «музиката на името», която, по негово мнение, определя съдбата на човека.

Изхождайки от тази теория, всяка буква от името е източник на определена вибрация, която влияе на характера на човека.

Хората, чието име има голям брой колебания в секунда, са устойчиви на инфекции. Този повишен имунитет нараства още повече при високо ниво на моралните устои.
Съществува и определена връзка между възприемането на звука (колебанията, вибрациите) и цвета. Името е набор от глухи и звънки звуци, които съчетавайки се образуват нещо като мелодия. А мелодия, вибрацията на звуците, присъща на даденото име, хармонира с определен цвят.

За невероятните сходства в характерите на хората с еднакви имена е писано много. Още в началото на ХХ век руският изследовател С. Минцлов направил анализ на имената на известни личности от миналото и стигнал до извода, че Алексеевците са пресметливи, Александровците – веселяци, а болшинството Петровци — тихи хора, но с твърд и упорит характер. Според Минцлов, Сергеевците често са бащи на известни хора.

Името Елена е знаменател за женска природа, Николаевците добри сами за себе си, Василовците обикновено крият нежните си чувства в себе си. Константин се отличава с непостоянство.

Неотдавна психиатри от САЩ проведоха изследвания и откриха, че хората със забавни с странни имена четири пъти повече от останалите са предразположени към различни видове психологически комплекси. Детето, което носи име или прякор, предизвикващи насмешка, още от най-ранно детство е в отбранителна позиция, което формира и определени черти в характера му.

На свой ред английският терапевт Тревор Уестън установил, че хората, чиито имена започват с букви от последната трета на азбуката, по-често боледуват от сърдечносъдови заболявания.Буквите в името и планетите

Още от древността изборът на име е бил свързан с понятия като избор на съдба, посвещение. Той е бил осъществяван при спазването на строги ритуали и му е било придавано определящо значение за цялостния жизнен път на личността.

В Китай, например, има традиция в началото на всеки нов жизнен цикъл да се променя името. Смятало се е, че така то се привежда в съответствие с мисията на човека за всеки нумерологичен период, поставящ различни задачи пред него.

Редица холивудски звезди са направили шеметна кариера и тлъсти банкови сметки след промяна на името и възприемане на артистичен псевдоним. Шер, Жан-Клод ван Дам, Мадона, Принс и редица други популярни личности са само част от тях.

Не са малко и примерите в негативен план, при които неудачният избор на сценично име е довел до сериозни житейски ли професионални проблеми.

В много страни съществува погрешният от окултна гледна точка обичай първородните синове да се кръщават на бащите или дядовците си.

Колебанията при подбора на име за дъщерите пък варира между бабите по бащина и майчина линия.

За да има детето своя съдба и да не наследява кармичния товар на родствениците си, то би трябвало да бъде кръстено с неутрално по отношение на тях име, дадено заради самото него, съответстващо на рождения му хороскоп. По този начин може да се неутрализират някои негативни влияния на лошо аспектирани планети в хороскопа, чрез набавяне на липсващите въздействия посредством наименованията.

Например: при зле аспектирана Венера, име, започващо с буквите Л, В или Ф, или наситено с често повтарящи се подобни вибрации, ще намали зловредното влияние.
[ad#Adsense-BBN-wide]
Освен това използването в дублиран вариант на имената на дядовците в наименованията на новородените момчета впоследствие предопределя развитието на различни акцентуации на личността като следствие от еднотипните буквени въздействия.

Благотворно влияние върху децата от женски пол се отразява наличието на инициали или често повтарящи се букви под знака на Венера и Луна.
Първите биха съдействали за улесняване на пътят им в живота, за светските им успехи и контактност, за добрия им усет към подходящо облекло и аксесоари.

Луните вибрации от своя страна биха придали на “стопанките” си повече женственост, сексапил, привързаност към дома и семейните ценности.

Името има връзка и с шансовете в работата, възможности за финансови натрупвания и успех в кариерата, със здравето и с перспективите за пътуване извън граница.

За да е в хармония с кодовете на съдбата, заложени в рождената дата, то не бива да се избира само на основата на благозвучността или роднинските предпочитания, а за да внесе хармония в живота на човека и да го предпазва от излишни лутания и препятствия по житейския му път.

Буквите в кирилицата и съответстващите им планетни господари:

А, Й, Т, Ь – Слънце

Б, У – Луна

В, Л, Ф, Я – Венера

Г, М – Сатурн

Д, Н, Ц – Марс, Меркурий

Е, О, Ч – Юпитер, Венера

Ж, П, Ш – Меркурий, Нептун

З, Р, Щ – Слънце, Сатурн

И, С, Ъ – Марс

К, Ю – Нептун

Х- УранТоп български имена

Според статистика на Георги Чорбаджийски, базирана на телефонен указател от 2002-ра година (а може и по-стар) най-популярните български имена за мъже са:

1 43882 Иван
2 40288 Георги
3 31471 Димитър
4 20602 Петър
5 20108 Мария
6 16460 Христо
7 14288 Тодор
8 14285 Николай
9 13787 Васил
10 13454 Стефан
11 13393 Йордан
12 12799 Стоян
13 12771 Никола
14 11872 Иванка
15 10562 Атанас
16 9568 Елена
17 9203 Кирил
18 9196 Ангел
19 8644 Александър
20 8535 Илия

Статистиката за женски имена е както следва:
1 20108 Мария
2 11872 Иванка
3 9568 Елена
4 7962 Йорданка
5 6696 Пенка
6 6463 Маргарита
7 5910 Виолета
8 5518 Лиляна
9 5503 Цветанка
10 5277 Радка
11 5100 Надежда
12 4846 Марийка
13 4811 Румяна
14 4543 Тодорка
15 4465 Стефка
16 4348 Стоянка
17 4277 Василка
18 4255 Росица
19 4131 Станка
20 3871 ЕмилияНай-популярните имена в САЩ

В днешни дни, поради световната глобализация, е често срещано явление да се ползват имена от чужди народности. По-долу е представен списък от най-често срещаните и предпочитани имена в САЩ. Информацията е предоставена от Статистическият Институт на САЩ и се отнася за настоящия период периода – след 2000-та година.

Момчета

# Име
1. Jacob
2. Michael
3. Matthew
4. Joshua
5. Christopher
6. Nicholas
7. Andrew
8. Joseph
9. Daniel
10. Tyler
11. William
12. Brandon
13. Ryan
14. John
15. Zachary
16. David
17. Anthony
18. James
19. Justin
20. Alexander
                   

Момичета

# Име
1. Emily
2. Hannah
3. Madison
4. Ashley
5. Sarah
6. Alexis
7. Samantha
8. Jessica
9. Taylor
10. Elizabeth
11. Lauren
12. Alyssa
13. Kayla
14. Abigail
15. Brianna
16. Olivia
17. Emma
18. Megan
19. Grace
20. VictoriaИмена на цветя

По-долу са публикувани най-популярните имена, които са свързани с флората и цветята. Доста от тях имат латински корени, но са известни като типично-Български имена.

AБЛЕНА (от аблен – вид планински божур)
АНТОН (от гръцкото antho – цвете)
АНТОНИЯ (от гръцкото antho – цвете)

БEГOHИЯ
БИЛЯНA (oт билe)
БОЖУР
БОЖУРА

ВИОЛЕТА

ГИРГИНА
ГЛOГИНА (от глог)

ДАФИН
ДАФИНА
ДЕTEЛИН
ДЕTEЛИНА
ДИЛЯН (oт билkaтa дилянka)
ДИЛЯНA (oт билkaтa дилянka)
ДРEHKA (oт дрян)
ДРEHKO (oт дрян)

ЖАCMИН
ЖАCMИНА

ЗДРABKA (oт здрaвец)
ЗДРABKO (oт здрaвец)
ЗЮMБЮЛ
ЗЮMБЮЛA

ИГЛИКА

КАMЕЛИЯ
КАЛИЯ
КАРAMФИЛ
КИTKА (oт китkа в смисъл на бyкeт)

ЛАTИHКА
ЛАЛКА (oт лале)
ЛАЛО (oт лале)
ЛИЛИЯ
ЛИЛЯНА (oт латинското lilium – лилия)

МАРГАРИТ
МАРГАРИТА

НЕВЕН
НЕВЕНА
НЕЗAБРABKA

РАЛИЦА (oт цветето ралица)
РОЗА
РОСЕН (oт цветето росен)
РУЖА

СMИЛEН (oт цветето смил)
СMИЛЯН (oт цветето смил)
СMИЛЯНA (oт цветето смил)
СУЗАНА (oт еврейското shoshana – лилия)

ТPЕHДAФИЛ
ТPЕHДAФИЛA
ТЕMEHУГA
ТЕMEHУЖKA

ФЛOPA (oт латинскoтo florus – цвете)
ФЛOPO (oт латинскoтo florus – цвете)

ЦВЕТKO
ЦВЕТO3АP
ЦВЕТАН
ЦВЕТЕЛИН
ЦВЕТЕЛИНА
ЦВЕТОМИР
ЦВЯТKO